Jag har en god vän, Philip, som är från Gambia och tillsammans med honom och en barndomskamrat till mig, så gjorde jag och min familj en resa till Gambia i december 2009. Jag blev förtjust i landet och människorna direkt och det som jag fastnade för var att de, trots stor fattigdom, alltid var vänliga och hjälpsamma.

Eftersom jag gillar att fiska, så tog jag hjälp av en god vän till Philip, Lamin, som i förväg hade ordnat så att allt var bokat och klart när vi kom ned. Utöver att boka och fixa båt åt mig, så hade Lamin också lovat Philip att ta hand om mig under mina fisketurer och se till så att jag hade allt jag behövde under fisket (dryck, mat, hyra av bil mm.).  
Allt detta gjorde han enbart för att Philip hade bett honom om det, vänner emellan och betalning för den tjänsten var uteslutet. Jag tilläts endast betala för de utgifter som han hade i samband med fisket.
Eftersom han även följde med mig ut på fisket, så fick vi god tid på oss att lära känna varandra och den tiden tillsammans resulterade i att vi blev mycket goda vänner.

Det var också under ett av dessa samtal som jag fick lära mig mer om deras hårda livsvillkor och hur hårt han och många andra fick kämpa för att få ihop pengar enbart till mat.
Han berättade också om en dröm han hade och det var att öppna en butik och sälja begagnade grejor från Europa. En stor del av handeln i Gambia baseras nämligen på just begagnade grejer och det är mestadels Gambianer bosatta utomlands som, via containrar, ombesörjer dessa inleveranser. Det finns givetvis nya saker att köpa också, men de flesta i Gambia har inte råd att köpa nytt, så en stor del av den totala ekonomin bygger på begagnat.

Av respekt och tacksamhet till honom och även Philips familj och släkt i Gambia (som också tog hand om oss på ett beundransvärt sätt) så lovade jag att undersöka möjligheten när jag kom hem och i maj 2010 skickade vi den första containern.
Lamin öppnade en butik i Gambia som vi fyllde med grejer från Sverige och detta har bidragit till att många i Gambia har fått mycket bra grejer till väldigt låga priser och dessutom har vi skapat sysselsättning till många personer. Det bör dock nämnas att vissa saker, såsom barnleksaker mm. har skänkts bort.

Denna verksamhet har som sagt skapat arbete och då inte bara till Lamin utan det är många som, mot ersättning, hjälpte honom till och från. Dessutom har inkomsterna från butiken använts för att starta en liten byggfirma i ytterligare en lokal och detta har också skapat sysselsättning. Dessutom passade vi på att skicka med allt möjligt av värde som Philip och Lamins familj och släkt kunde tänkas behöva.

En del kanske tycker att man skall skänka bort alla grejer, men personligen tycker jag att detta är ett bra sätt att bidra på. Dessutom är det så att det kostar en hel del att skicka en container till Gambia och hade vi inte tagit hem en del av pengarna från första containern hade vi helt enkelt inte haft ekonomiska möjligheter att skicka fler containrar. Nu har vi inte fått tillbaka allt vi har lagt ut och mycket beror på att vi köpte mycket nya saker till den första containern och det var en liten missräkning. Dessutom valde vi att låna ut pengar som vi annars skulle ha tagit hem, till den byggfirma jag nämnde. 

Angående containrarna, så har vi i dagsläget skickat 4 st. och det får nog räcka för stunden. Man skall aldrig säga aldrig, men innan vi skickade den fjärde containern, så bestämde vi oss för att vi ville utveckla verksamheter som är oberoende av dessa transporter från Europa och det som vi då bestämde oss för var att, utöver Lamins byggfirma, satsa på charterturer på floden/havet för fiske och/eller naturupplevelser. Så i den sista containern, december 2014, så skickade vi, utöver mycket annat även med vår egen båt från Sverige, som har varit med mig och Ken på många fisketurer, bl.a. havsfiske i Norge och tanken var att helt enkelt använda den för detta ändamål. Tillsammans med båten skickade vi med all tänkbar fiskeutrustning som vi kunde tänkas behöva. Lamin tog hand om båten och alla fiskegrejor och lagrade allt i en lokal och i mars 2015 åkte vi till Gambia för att sjösätta båten, ordna med alla tillstånd mm. Då hann vi tyvärr inte med så mycket fiske, eftersom det tog sin tid att få ordning på alla grejer och dessutom få de tillstånd som krävdes. Vi åkte dock ned i december 2015 igen och med mer tid över denna gång, lärde vi oss en hel del om fisket och dessutom passade vi på att köpa en betydligt större båt (30 personer). Denna båt går givetvis att fiska ifrån, men den riktar sig nog mer för en naturupplevelse på floden. I och med köpet av denna båt, så har vi nog kommit en bra bit på väg för att bli oberoende av dessa transporter utifrån. 

Kan tilläggas att planen från början var också att bygga hus/lägenheter som vi kunde hyra ut, men det visade sig tyvärr inte vara någon god ekonomisk idé. Vi har dock skaffat oss många goda kontakter genom åren, så vill någon att vi skall skaffa ett bra boende, till ett bra pris, så är det inga problem.